BOVARY: Αυθεντικό street food από την καρδιά της Ιταλίας, στο κέντρο της Αθήνας

Kατεβαίνοντας την Ομήρου, στο ύψος της Ακαδημίας, θα βρείτε ένα μοναδικό στο είδος του street food από την Ιταλία, που μόλις άνοιξε για να μας μάθει καινούργιες γεύσεις. 

 

O ιδιοκτήτης του, Μικέλε Ντομίνιτσι, που κατάγεται από την Περούτζια, είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και εδώ και κάποιους μήνες έχει μετακομίσει στη χώρα μας.

«Για χρόνια ζούσαμε στη Γερμάνια, όμως δεν μας άρεσε πλέον η ζωή εκεί, οπότε πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε. Έχω σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα και από πολλά χρόνια ήθελα να ανοίξω το δικό μου μαγαζί, οποτε είπαμε να το προσπαθήσουμε». 

 Ο ίδιος μαγειρεύει με συνταγές που έμαθε από την οικογένειά του, κυρίως τη γιαγιά του, αλλά μετά από την εμπειρία σε διαφορετικά μαγαζιά ανέπτυξε περισσότερο τις γνώσεις και τις δεξιότητές του.

Το μαγαζί μοιάζει με ιταλική ταβέρνα με μοντέρνα στοιχεία. Ο Μικέλε έχει εμπνευστεί από κλασικά εστιατόρια στην Φλωρεντία και μαζί με τον αρχιτέκτονα του μαγαζιού προσέθεσαν σε αυτά μια σύγχρονη αισθητική.

Προς το παρόν, αν θέλετε μπορείτε να καθίσετε στην μπάρα και στα δυο τραπεζάκια που υπάρχουν - αργότερα που θα ανοίξει ο καιρός σκοπεύουν να βγάλουν κι έξω τραπέζια-  ενώ από την ανοιχτή κουζίνα μπορείτε να βλέπετε την παρασκευή του φαγητού σας.  

Μάλιστα, δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ, καθώς τα περισσότερα από τα εδέσματα φτιάχνονται σε πέντε λεπτά.

Η λογική του μαγαζιού είναι το street food, όμως, όλες οι συνταγές αλλά και οι περισσότερες πρώτες ύλες έρχονται από την Ιταλία. 

Εδώ, λοιπόν, θα βρείτε την αυθεντική piadina, μια λεπτή πίτσα που έρχεται από το κέντρο της χώρας και μοιάζει με τορτίγια ή κρέπα, αλλά και την torte al testo που είναι περίπου σαν σάντουιτς, κι αυτή από την κεντρική Ιταλία και την περιοχή της Ρώμης. 

 

H ιστορία των δύο αυτών παραδοσιακών συνταγών ξεκινάει πριν από πεντακόσια χρόνια περίπου, όταν η αραβική πίτα έφτασε στην Ιταλία και στην περιοχή της Εμίλια, όπου τροποποιήθηκε.

Κάπως έτσι προέκυψε η piadina. Αργότερα στην  Περούτζια πρόσθεσαν μαγιά και έφτιαξαν την torte al testo, που θεωρούνταν το ψωμί των φτωχών.

Ο Μικέλε, λοιπόν, έχει δημιουργήσει προτάσεις για την κάθε ζύμη, αλλά αν θέλετε να κάνετε μικρές αλλαγές, όπως να αλλάξετε κάποιο υλικό θα σας κάνει τη χάρη.

Δοκιμάστε την piadina με prosciuto cotto di Parma, κρεμώδες τυρί, σως τρούφας και πράσινη σαλάτα, αλλά κι αυτή με τα πικάντικα λουκάνικα salsiccia, τυρί  fontina, μανιτάρια σχάρας, ντοματίνια και φρέσκα ρόκα. Από τις torte al testo καλή επιλογή είναι αυτή με το χοιρινό capocollo και το καπνιστό τυρί scamorza. 

Επίσης, υπάρχει και σαλάτα με λόλα, iceberg, torte al testo, στην οποία μπορείτε να βάλετε ό,τι άλλο υλικό θέλετε. 

Για γλυκό δοκιμάστε το εξαιρετικό ιταλικό κορνέτο σε τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές: με κρέμα ζαχαροπλαστικής, με ιταλική σοκολάτα, με μαρμελάδα βερίκοκου, ή με μαύρο αλεύρι για τους vegan που έχει γεύση βερίκοκου, όχι όμως μαρμελάδα, άρα ενδείκνυται και για όσους προσέχουν τη  διατροφή  τους.

Το κορνέτο είναι λίγο πιο μικρό από αυτό που ξέρουμε εμείς στην Ελλάδα, χωρίς τόσο βούτυρο στη ζύμη κι όπως μου εξηγεί ο Μικέλε είναι το πιο συνηθισμένο πρωινό των Ιταλών μαζί με έναν καπουτσίνο.

Συνοδεύστε το λοιπόν κι εσείς με αυθεντικό ιταλικό καφέ  Anticca Tostatura Triestina, από εξαιρετικό χαρμάνι- πολύ γκουρμέ-  που το ψήνουν στο ξύλο,  ή ένα crodino σαν απεριτίφ χωρίς αλκοόλ και φυσικά limoncello. Εδώ επίσης θα βρείτε αποκλειστικά την μπύρα Ρoretti, από το Μιλάνο, σε τρεις ποικιλίες, δυο ξανθιές και μια κόκκινη.

Το μαγαζί είναι ανοιχτό από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ τις καθημερινές, εννιά με πέντε το Σάββατο και την Κυριακή είναι κλειστό, ενώ αν είστε στην περιοχή κάνουν και delivery. Οι τιμές ξεκινάνε από 2.30 έως 5.40 ευρώ και οι μερίδες είναι πραγματικά χορταστικές, οπότε αξίζει να περάσετε από το στέκι του Μικέλε και να γευματίσετε αλά ιταλικά.

 

www.bovary.gr

LIVING | CITY

24|02|2018 14:30

 

BOVARY